Selasa, 13 Oktober 2009

Cenderahati untuk Kak Norini..... Batik hiasan dinding.

20 hb Oktober 2009 bakal tiba ini adalah hari persaraan bagi seorang kawan malah lebih sebagai seorang kakak..... Dan aku pun terfikir untuk menghadiahkan beliau sesuatu. Batik hiasan dinding.... aku pasti beliau mesti gembira..

Langkah pertama untuk membatik canting ialah memanaskan lilin....( lilin dan rosin). Tahap kepanasan mestilah betul-betul panas bagi mengelak kita mencanting lilin yang sejuk di atas kain.
Proses kedua adalah menyediakan kain.... untuk dicanting. Kain mestilah diregangkan untuk memudahkan kita mencanting...... Untuk mendapatkan latar belakang selain putih...hanya sapukan dengan warna yang dikehendaki tetapi warna mesti nipis. ( campuran air dengan banyak dalam warna )

Seterusnya..proses mencanting. Bagi yang memerlukan corak atau idea... Idea boleh diambil dari alam semula jadi, seperti flora dan fauna. Motif-motif mudah seperti bunga boleh diolah mengikut kreativiti masing-masing. Motif juga boleh diolah dari rupa geometrik.. Atau gabungan motif alam dan geometrik..
Motif flora dan fauna ...tetap ada peminatnya.


Untuk mereka yang baru mencuba untuk membatik....anda dikehendaki menekap corak di atas kain menggunakan pensil...Kemudian barulah diikuti dengan canting.

Close-up....signature...
Akan bersambung ..untuk proses mewarna.....
2 ulasan:

  1. wahhhh...tahniah uda..menyambung legasi pembatik tegar

    BalasPadam
  2. hehehe....Dekni always the first....thanks for your support..

    BalasPadam