Rabu, 27 Jun 2012

Catatan Mengisi masa...

   Hari ni aku ambil cuti rehat, bawa suami ke hospital untuk appointment dengan doktor...ertinya dah sebulan sejak dia keluar hospital hari tu..Dan hari ni.. MC My suami bersambung lagi sehingga 26 julai..
Sebenarnya bukan hari ni saja . aku bawa dia ke hospital...hampir setiap hari, kecuali sehari dua bila ada meeting di sekolah yang lanjut sampai ke pukul 3...

     Letih memang letih.... balik sekolah terus ke hospital.. kadang-kadang tertidur di bangku menunggu di luar bilik dressing sementara tunggu luka di kaki suami dicuci... memang sedap pun tertidur, dengan dinginnya aircont di panas terik ....hahahhaha.Cuma kadang kadang kesian dengan si kecik yang begitu setia menemani ayahnya... walaupun baru balik sekolah.
Si Faiz ..sehari dua ni dah mula kerja di cyber cafe tempat Razi bekerja..... Bukan aku tak mahu dia bersekolah.... tapi aku tak mahu paksa dia kalau dia belum bersedia... setakat ni alhamdullillah, tak ada masalah pula untuk dia ke tempat kerja... sekurang-kurangnya dia dapat pengalaman bekerja.

   Kerja di sekolah ..kian hari kian banyak.... Penghujung bulan Jun ni bererti aku kena berperang dengan pelajar pelajar tingkat 5 untuk menyiapkan kerja kursus...... Tahun ni, aku nak bertawakal dengan Allah je...sebab aku sedar, kelompok pelajar yang aku terima bukan calang-calang " malas dan liat "....kalau anak bangsa M dan I....aku rasa mampu lagi aku tangani....tapi kalau anak bangsa C....mati akal aku dibuatnya....
datang ke kelas hanya untuk buat onar dan bising.... kerja langsung tak mahu buat.

    Apa yang boleh aku buat... lukiskan apa yang perlu dan suruh mereka tekap di meja cermin lampu.... pensil pinjam dari aku.... pensil warna pun pinjam dari bilik seni....( kian hari kian hilang...dikebas mereka )..inilah realitinya . Tak buat begini kerja tak siap.

   Dan tugas sampingan aku hari ni.... menjahit beg untuk kerja kursus mereka. Kalau aku tak jahit... mereka biarkan saja, kain tu tak berjahit...... pening kepala dibuatnya.

Pelajar berpotensi...??? aku tak nampak sorang pun... Yang rajin ada sorang dua... tapi tak nampak gaya cemerlang..... aduhhhh....

Sabtu ni sukan..... siapalaa yang pandai mencadangkan sukan diadakan di tengah tahun.... sampai sekarang aku menyumpah tak habis..... waktu ini guru guru sepatutnya tumpu pada kerja kursus dan peperiksaan... dah kena buat banner sukan...hiasan rumah... latih budak... budak budak pun kesian juga.. berkawan di panas terik. balik dah letih. bila nak belajar.  Nasib baik hujan dah mula turun.... adalaa sejuk sikit.

Tahun ini nasibnya ... aku datang ke sekolah baru.... orang nampak aku guru  yang lemah tak larat usung diri sendiri....hahhahahh tapi menyelamatkan aku dari kerja kerja berat...seperti aku lakukan di sekolah lama...kalau tidak saat ini pastinya aku sebok menghias kemah untuk vip....
Tahun ni... aku pun tak pasti apa tugas aku..... sukantara dan pra sukan... nama aku tak ada tersenarai untuk bertugas...hehehehee.... bukan aku tak check tengok... nama tak ada ...lebih baik buat diam je....hahahhahha

     Apa apa pun tugas membuat banner untuk rumah sukan aku dah hampir siap... hari ini pasti cikgu rumah tu suspen.. sebab dia tak nampak aku...aku cuti. Tapi esuk aku akan pastikan ianya siap....insyaallah....

Cuma apa yang aku tak pasti... adakah aku bahagia di sekolah aku sekarang...... jauh di sudut hati aku rasa nak minta tukar aje......


4 ulasan:

  1. Sabarlah Ros. 'Mereka' belum nampak kelebihan yang Ros ada.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak cik... dalam usia macam ni, orang tak tahu kebolehan kita pun tak pe..dah masanya kita slow down dan low profile....yang penting...gaji ada..hahahha

      Padam
  2. Salam cik ros! Jujurnya n3. Saya ketawa membacanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sweetie...salam berkenalan...

      Padam